Головна » 2016 » Жовтень » 17 » Під опіку Пресвятої Богородиці
13:30
Під опіку Пресвятої Богородиці

Чистої Діви святий Покров

Нині ясніє над нами,

Кожний із нас все під ним готов

У бій іти з ворогами.

 

Хоч би і всю землю покрила кров.

Хоч ціле пекло шаліє,

Ми не пропадем, бо під Покровом

Нашої Неньки Марії!

 

   Від давніх часів українці дуже урочисто відзначають свято Покрови Пресвятої Діви Марії, що припадає на 14 жовтня. Це свято стало найбільшим і найзначущим для козаків. Пресвята Богородиця стала для козаків заступницею і Покровителькою. Тому впродовж століть в Україні свято Покрови відзначають ще й як День українського козацтва.

    Українська Повстанська Армія (УПА), яка постала в час другої світової війни на землях Західної України, теж обрала собі свято Покрови за день Зброї, віддавшись під опіку Пресвятої Богородиці.

      Цього року вже втретє українці вшановують своїх бійців, військові традиції та героїчні подвиги народу. Цей день    5 березня 2015 року офіційно визначено Президентом Днем захисника України. Отже сьогодні Покрова - це свято не тільки народне і релігійне, а й національне.

     14 жовтня 2016 року в Народному Домі с. Ваньковичі у приміщенні бібліотеки відбулася година спілкування на тему: “Під Покровом Пресвятої Богородиці”. Присутніх ознайомлено з історією походження свята, його особливостями, традиціями і повір’ями. Під час заходу продемонстровано відео-кліпи “Неопалима Купина” “Йшли селом партизани” та “Чорна вишиванка”. Директор Народного дому О.М.Щеп’як прочитала твір-реквієм “Як ви умирали”, та твори “Як стрільці йшли з України” і  ”Покров Пречистої Богородиці”. Бібліотекар Г.М.Кравчишин підготувала і ознайомила присутніх з книжковою виставкою “ПОКРОВА-ДЕНЬ УКРАЇНСЬКОГО КОЗАЦТВА”.

       На завершення заходу присутні хвилиною мовчання вшанували пам'ять полеглих за Незалежність і свободу нашої країни.

 

Захід підготували і провели

директор Народного дому Щеп’як О. М.

та бібліотекар Кравчишин Г.М.

Переглядів: 455 | Додав: Andrij_Sh | Рейтинг: 5.0/1