Головна » 2017 » Жовтень » 17 » Золоті ключі Покрови
11:20
Золоті ключі Покрови

    14 жовтня 2017 року в с. Купновичі біля фігурки Матері Божої відбулося свято: " Золоті ключі Покрови" (Покрови Пресвятої Богородиці заступниці українського козацтва, а також день Захисника Вітчизни та 75 - ї річниці воїнів УПА).

      Покрова має свою довгу історію. За легендою, у цей день військо давніх русів на чолі з Аскольдом взяло в облогу Константинополь. Мешканці міста в гарячій молитві звернулись до Божої Матері з проханням про порятунок. Богородиця з'явилася перед людьми та вкрила їх своєю покровою (омофором). Після цього вороги вже не могли побачити цих людей. Як вказують деякі джерела, вражений Аскольд та його дружинники прийняли святе хрещення і стали християнами. Для козаків Покрова була найбільшим святом. Цього дня відбувалися вибори нового отамана. Наші лицарі вірили, що свята Покрова охороняє їх, а Пресвяту Богородицю козаки вважали своєю заступницею і покровителькою.

        Діти та молодь нашого села також прийняли активну участь у святкуванні, яке розпочалось Божественною літургією у місцевому храмі. Опісля усі присутні вшанували хвилиною мовчання тих хто віддав своє життя за визволення нашої землі. Продовженням свята стали виступи дітей, які висловлювали у віршах шану тим хто і надалі захищає нашу землю від загарбників.

         Не могли не згадати в цей день також і героїв УПА, адже цього року ми відзначаємо їх 75 річницю. Упівці - це люди, які вкрили себе невмирущою славою в боротьбі за створення Української незалежної держави. Десятки, сотні тисяч найсвідоміших українських синів і дочок поклали свої життя на жертовник України. Своєю відданістю та самопожертвою вони довели, що гордий український дух скорити неможливо, а вільну націю неможливо закувати у кайдани. Для всього українського народу ці дві події мають рівносильне значення, тому мешканці нашого села були горді тим, що мали можливість святкувати велике церковне свято та вшанувати людей, які віддали свої життя за волю України.

       Ми гордимося тим, що ми Українці!

    

Свято підготували і провели:

Бібліотекар с. Купновичі Береська Г. О.

Директор НД Чіх С.П.

Переглядів: 543 | Додав: Andrij_Sh | Рейтинг: 0.0/0