Головна » 2020 » Травень » 20 » Оберігайтеся від кишкових захворювань
14:11
Оберігайтеся від кишкових захворювань

  Найвищий рівень захворювань на кишкові інфекції зазвичай припадає на спекотну пору року. Підвищена температура навколишнього середовища сприяє поширенню збудників, які викликають захворювання на кишкові інфекції. До організму такі збудники потрапляють, головним чином, з інфікованою водою, зіпсованими та небезпечними харчовими продуктами або контактно-побутовим шляхом через брудні руки.

  Основною причиною виникнення гострих кишкових інфекцій є елементарне недотримання правил особистої гігієни, технології приготування страв, умов та термінів зберігання сировини та готових страв, вживання неякісних харчових продуктів, які містять в собі збудник захворювання, тощо.

  Аналізуючи показники захворюваності на кишкові інфекції, епідемічну ситуацію по району можна характеризується як не стійку, випадки захворювань є поодинокими, групових вогнищ і спалахів в організованих колективах не зареєстровано, відмічаємо ріст незважаючи на зниження захворюваності на групу кишкових інфекцій в цілому по області.

   За період 2019р. зареєстровано 121  випадок гострих кишкових інфекцій. Протягом І кварталу поточного року серед жителів  району зареєстровано 30-ь випадків захворювань на гострі кишкові інфекції.

  Захворюваність гострими кишковими інфекціями реєструвалася по наступних дільницях:

Ралівська дільниця – 4 випадки

Новокалинівська дільниця – 4 випадки

Стрілковицька дільниця – 3 випадки

Чукв'янська дільниця – 2 випадки

Воютицька дільниця – 3 випадки

Берегівська дільниця – 4 випадки

Бісковицька дільниця – 2 випадки

Волебароанецька дільниця – 4 випадки

Рудківська дільниця – 2 випадки

Луківська дільниця – 2 випадки.

  Ймовірними  факторами інфікування  в більшості випадків послужили : домашня  молочна продукція,   м’ясна кулінарія домашнього приготування  та придбана на  об’єктах стихійної торгівлі, вживання овочів та фруктів без належної термічної обробки, салати заправлені майонезами домашнього приготування, кондитерські домашні кремові вироби  та інше.

  В березні місяці  2020 року зареєстровано 1 випадок вірусного гепатиту А , інт. показник на 100 тис.нас. становить 1,6.

  

   Для профілактики гострих кишкових інфекцій необхідно:

  • дотримуватися правил особистої гігієни;
  • ретельно мити руки з милом перед вживанням їжі, після повернення з вулиці та після кожного відвідування вбиральні;
  • запобігати проникненню комах та тварин до приміщень, де відбувається приготування їжі та зберігаються харчові продукти;
  • окремо готувати і зберігати сирі та готові до вживання харчові продукти (сире м'ясо, птицю, рибу, овочі, фрукти тощо);
  • для обробки сирих продуктів використовувати окремі кухонні прилади (ножі, обробні дошки тощо);
  • добре прожарювати або проварювати продукти, особливо м'ясо, птицю, яйця і рибу;
  • дотримуватись відповідного температурного режиму при зберіганні харчових продуктів (не залишати приготовлені харчові продукти при кімнатній температурі більше, ніж на 2 години);
  • використовувати безпечну воду, не пити воду з неперевірених джерел;
  • ретельно мити фрукти і овочі, особливо у разі споживання їх у сирому вигляді;
  • не вживати продуктів і напоїв при найменшій підозрі щодо їх якості та з простроченими термінами споживання. Зберігати продукти харчування тільки у спосіб зазначений на упаковці та у встановлений термін;
  • Купуючи будь-які харчові продукти у торговельній мережі споживач має право вимагати у продавця документи, що підтверджують якість та безпеку продукції, на купувати швидкопсувну продукцію, що реалізується поза холодильного обладнання;
  • не купувати харчові продукти у випадкових осіб або в місцях несанкціонованої торгівлі;
  • при купанні у водоймах не слід допускати попадання води в рот та її ковтання;
  • уникати контактів з особами, які мають ознаки інфекційного захворювання;
  • при появі симптомів захворювання (підвищення температури тіла, біль голови, інтоксикація, блювання, рідкі випорожнення, біль у животі, висипання на шкірі тощо) своєчасно звертатися за медичною допомогою. Самолікування може призвести до значних ускладнень.

 

Самбірське районне управління

Головного управління Держпродспоживслужби

у Львівській області

Переглядів: 426 | Додав: Andrij_Sh | Рейтинг: 0.0/0