14:11 Оберігайтеся від кишкових захворювань | |
Найвищий рівень захворювань на кишкові інфекції зазвичай припадає на спекотну пору року. Підвищена температура навколишнього середовища сприяє поширенню збудників, які викликають захворювання на кишкові інфекції. До організму такі збудники потрапляють, головним чином, з інфікованою водою, зіпсованими та небезпечними харчовими продуктами або контактно-побутовим шляхом через брудні руки. Основною причиною виникнення гострих кишкових інфекцій є елементарне недотримання правил особистої гігієни, технології приготування страв, умов та термінів зберігання сировини та готових страв, вживання неякісних харчових продуктів, які містять в собі збудник захворювання, тощо. Аналізуючи показники захворюваності на кишкові інфекції, епідемічну ситуацію по району можна характеризується як не стійку, випадки захворювань є поодинокими, групових вогнищ і спалахів в організованих колективах не зареєстровано, відмічаємо ріст незважаючи на зниження захворюваності на групу кишкових інфекцій в цілому по області. За період 2019р. зареєстровано 121 випадок гострих кишкових інфекцій. Протягом І кварталу поточного року серед жителів району зареєстровано 30-ь випадків захворювань на гострі кишкові інфекції. Захворюваність гострими кишковими інфекціями реєструвалася по наступних дільницях: Ралівська дільниця – 4 випадки Новокалинівська дільниця – 4 випадки Стрілковицька дільниця – 3 випадки Чукв'янська дільниця – 2 випадки Воютицька дільниця – 3 випадки Берегівська дільниця – 4 випадки Бісковицька дільниця – 2 випадки Волебароанецька дільниця – 4 випадки Рудківська дільниця – 2 випадки Луківська дільниця – 2 випадки. Ймовірними факторами інфікування в більшості випадків послужили : домашня молочна продукція, м’ясна кулінарія домашнього приготування та придбана на об’єктах стихійної торгівлі, вживання овочів та фруктів без належної термічної обробки, салати заправлені майонезами домашнього приготування, кондитерські домашні кремові вироби та інше. В березні місяці 2020 року зареєстровано 1 випадок вірусного гепатиту А , інт. показник на 100 тис.нас. становить 1,6.
Для профілактики гострих кишкових інфекцій необхідно:
Самбірське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби у Львівській області | |
|